Rendabiliteit van een thuisbatterij
Prosumententarief of injectietarief
Rendabiliteit van een thuisbatterij
Wanneer je de rentabiliteit van een thuisbatterij wilt bekijken, dan zijn er een aantal factoren die een behoorlijke impact hebben:
Voor de meeste van die factoren is optimaliseren de boodschap!
Heeft u al een digitale meter, check dan uw verbruiksgegevens op mijn.fluvius.be.
Om ervoor te zorgen dat de kosten voor je thuisbatterij voldoende opwegen tegen de baten, is het aangeraden om per kWp (kilowattpiek) zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Na de invoering van het capaciteitstarief zal dat verschuiven naar 1 kWh per kWp zonnepanelen.
Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp plaats je idealiter een thuisbatterij van 4 tot 6 kWh.
Maximaliseer je zelfverbruik van zonne-energie, vraag tijdig je premie aan… en houd ook je energiecontract tegen het licht.
Hoe lang is de terugverdientijd van een batterij? Hierover is via verschillende bronnen reeds vele studies over uitgevoerd. In de realiteit ligt de terugverdientijd van een thuisbattery tussen de 8 en 14 jaren en soms zelfs tot 20 jaren.
Prosumententarief of injectietarief
VLAANDEREN
Tegen eind 2024 zal circa 80% van de nieuwe digitale meters geplaatst zijn, tegen juli 2029 moet elke Vlaming er één hebben. Woon je in Vlaanderen en heb je wel zonnepanelen maar nog geen digitale meter, dan betaal je elk jaar een forfaitair prosumententarief. Je bent namelijk zowel producent (je injecteert je overtollige stroom op het net) als consument (wanneer de zon niet schijnt, neem je stroom af van het net). Als je dit mooi op elkaar afstemt, dan is de eindstand op je meter ongeveer nul.
Daardoor lijkt het alsof je het net niet gebruikt. Maar eigenlijk ben je een dubbele gebruiker van het elektriciteitsnet. Daarom voerde de Vlaamse overheid het prosumententarief in, aangerekend op de aangenomen afname van het net, afhankelijk van het vermogen van je zonne-installatie en de regio waar je woont.
TIP: kies je voor een thuisbatterij, dan is het slim om zo snel mogelijk een digitale meter aan te vragen bij Fluvius.
Met een digitale meter meet je precies hoeveel stroom je afneemt en hoeveel je injecteert op het net. Het prosumententarief valt dan weg.
De energie die je afneemt van het net en de (niet-gebruikte zonne-)energie die je op het net injecteert, worden apart verrekend.
Je betaalt energiekosten, distributienettarief en taksen op je volledige (bruto) afname van het net, samengevat als ‘netkosten voor bruto-afname’.
Voor de hoeveelheid elektriciteit dat jij injecteert in het net betaalt je energieleverancier jou een vergoeding, vastgelegd in een terugleveringscontract.
Via de V-test van VREG kan je nagaan welk terugleveringscontract de beste terugleververgoeding geeft.
Een helder overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over het prosumententarief vind je bij de VREG.
WALLONIE
Eigenaars van zonnepanelen betaalden lang niets extra om hun overtollige zonnestroom op het net te injecteren. Maar dat is veranderd. Vanaf 1 oktober 2020 voerde de Waalse overheid ook het prosumententarief in. In 2022 en 2023 zal het Waals Gewest het prosumententarief gedeeltelijk blijven compenseren, maar wel tegen 54,27%. Dat zal dus nog steeds gebeuren via een premie betaald door de netbeheerder. De overige 45,73% zaldus voor rekening van de prosumenten zijn.
BRUSSEL
Net zoals in Wallonië kende het Brussels Gewest lang geen prosumententarief. In 2020 werd dit gewijzigd: een lagere vergoeding voor de stroom die je injecteert. Vanaf 1 november 2021 is in Brussel het nieuwe systeem met injectietarief van toepassing. De bidirectionele digitale meter zal de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en die je verbruikt afzonderlijk meten. Je betaalt de elektriciteit die je van het net afneemt aan het tarief voor afname. Je ontvangt een vooraf bepaald bedrag per kWh geïnjecteerde elektriciteit: het injectietarief. Die vergoeding is afhankelijk van de energieleverancier.
Capaciteitstarief
In Vlaanderen verandert de methode om het tarief van de netkosten op de elektriciteitsfactuur te berekenen.
Wanneer verandert dit? De invoering van het zogeheten capaciteitstarief door de VREG was eerst gepland op 1 januari 2022, daarna op 1 juli 2022. Nu is dit (op vraag van Fluvius en Febeg, de federatie van energiebedrijven) opnieuw uitgesteld tot 1 januari 2023.
Wat verandert er precies?Het is een andere manier om de netkosten te verdelen over alle afnemers. Het nieuwe capaciteitstarief berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet niet meer volledig op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt, maar grotendeels op basis van het piekverbruik. Met andere woorden: het capaciteitstarief houdt rekening met de verbruikspieken van je gezin of woning.
Ook het onderscheid tussen het dag- en nachttarief verdwijnt. De nettarieven die u betaalt, zullen daardoor niet langer afhangen van het moment waarop u verbruikt. De thuisbatterij zal dan helpen om zoveel mogelijk energie van je zonnepanelen zelf te verbruiken. Je gaat dan minder stroom afnemen van het net, zodat het risico op ‘pieken’ in je verbruik van het net verkleint.D at betekent een bijkomende besparing.
Een thuisbatterij wordt dus, zeker in Vlaanderen, interessanter dan vroeger.
Recycleren van een thuisbatterij
Kijk bij je aankoop van een thuisbatterij na of de aanvaardingsplicht (de terugname en recyclage van de afgedankte batterij) geregeld is! Zoals alle andere batterijen is ook de thuisbatterij onderworpen aan de terugnameplicht of aanvaardingsplicht door de producent/invoerder. Dit is op Europees niveau geregeld. De producent/invoerder moet via de installateur de mogelijkheid voorzien om de thuisbatterij na einde levensduur terug te nemen. Producent/invoerder is de onderneming die de batterijen op de Belgische markt brengt en die dus de aanvaardingsplicht heeft in België. Een producent/invoerder die aangesloten is bij Bebat, betaalt een milieubijdrage op thuisbatterijen. Deze bijdrage kan doorgerekend worden aan de eindklant.
Bij einde leven van de thuisbatterij ben je dan als klant zeker dat de afgedankte batterij gratis wordt teruggenomen. Ook al bestaat je leverancier niet meer. De milieubijdrage voor een thuisbatterij van 100 kg bedraagt 239 euro (cijfer 2022).
Zeker de moeite waard om ook hierover even te praten bij je aankoop!
Handige documenten
Statementent on the honor of the installar modified from 1 november 2021